Lampsontew | Verlichting in de badkamer
15744
post-template-default,single,single-post,postid-15744,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Verlichting in de badkamer

Verlichting in de badkamer

Badkamerverlichting is van cruciaal belang. Dit is meestal de eerste ruimte die we in de ochtend binnengaan en die dus bijdraagt aan de start van de dag en de stemming waarmee we de badruimte weer verlaten. Douchen en wassen, make-up aanbrengen, scheren en onszelf verzorgen zijn maar een paar van de dagelijkse routines in de badkamer. Er is geen andere kamer in het huis waar het optimaliseren van zowel daglicht (natuurlijk buitenlicht) als verlichting (lampen) belangrijker is.Daglicht is belangrijk voor onze algehele gezondheid en emoties, omdat het ons ritme bepaalt (hoe natuurlijk licht onze biologische klok en bewustzijn beïnvloedt). Verlichting is essentieel voor onze veiligheid zodat we ons niet stoten of vallen en de persoonlijke verzorging.

Een badruimte met daglicht

Niets komt in de buurt van het natuurlijke licht, de warmte, schoonheid en emotionele waarde hiervan die door het raam of het dakvenster naar binnen komt. Daglicht verbetert je humeur, waardoor je je meer opgefrist en energiek voelt. Daarnaast heeft het de toegevoegde waarde van het toelaten van frisse lucht en kan het ook helpen het vochtniveau in de badkamer te reguleren zodat het ontstaan van schadelijke schimmels en bacteriën wordt tegengegaan.

Meerdere ramen in een ruimte maken het mogelijk het natuurlijke licht in balans te brengen, de ventilatie te vergroten en de badkamer naar buiten te “openen”. Grotere vensters kunnen voorzien worden van raambedekking voor het regelen van de lichtinval en de privacy. Mocht er geen raam aanwezig zijn is wellicht de daglichtspot een optie. Deze ‘buis’ van maximaal zes meter lengte begeleidt het daglicht vanaf het dak naar de badruimte, toilet of inloopkast zodat er ook hier een natuurlijke lichtbron ontstaat. Omdat in Nederland de badruimtes in afmetingen vaak niet al te groot zijn helpt daglicht (maar eigenlijk ook voldoende lamplicht) een kleinere badkamer groter te laten lijken.

Inbouwspots en spiegelverlichting

Ook met een natuurlijke lichtbron aanwezig is het aanbrengen van verlichting in de vorm van inbouwspots, LED licht en spiegelverlichting in de badkamer noodzakelijk. Hiermee wordt de sfeer in de ruimte grotendeels bepaalt. Denkt u maar eens aan het verschil tussen een enkele plafonniere en een gloeilamp boven de spiegel versus inbouwspots, een verdekte LED strip die indirect licht afgeeft en bijpassende verlichting rond de spiegel. Door het doseren van licht en het schakelen of dimmen van verschillende groepen is het mogelijk om voor ieder gebruik de juiste verlichting in te stellen. Voor de meeste badkamers is LED inbouwverlichting op een dimmer het beste. Het is altijd beter om “overbelicht” te zijn en dimmers te gebruiken om zo de sterkte aan te kunnen passen.

Spiegelverlichting en wandlampen

Rondom de spiegel is voldoende licht belangrijk voor de verzorging en het aanbrengen van make-up. Dat kan een ingebouwde LED verlichting rondom in de spiegel zijn maar ook losse wandlampen naast de spiegel, een enkele spiegelverlichting erboven of een verdekte LED strip achter de spiegel. Over het algemeen geeft men aan dat wandlampen als spiegelverlichtinglinks en rechts van de spiegel het beste zijn. Dit voorkomt schaduw op het gezicht waardoor het aanbrengen van make-up veel beter gaat. In combinatie met wandlampen, een LED lamp in de spiegel of verdekt licht ontstaan nog meer bronnen wat het gelaat nog beter verlicht. Gebruik altijd meerdere schakelaars en dimmers voor verlichting. Dit biedt een breed scala aan mogelijkheden voor iedereen die de badkamer gebruikt. Iedereen heeft verschillende behoeften en de waarde hiervan kan niet genoeg benadrukt worden.

Bij LEDverlichtingis de kleurtemperatuur en lumen erg belangrijk. Temperatuur verwijst niet naar graden, het verwijst naar de kleur – roodachtig tot blauwe lucht. Lumen verwijzen naar de hoeveelheid zichtbaar licht of helderheid. Vergeleken met gloeilampen verbruikt LEDverlichtingveel minder energie engaateen lamp tot 25 keer langer mee. Hiermee wordt niet alleen geld bespaart maar draagt ​​het ook bij aan de bescherming van het milieu.

Voorbeelden van inbouw LED strips in de badkamer van Sani-bouw.nl